Aflat la cea de-a doua ediție, Programul Erasmus+ finanțat de Uniunea Europeană de tip Blended Intensive Program (BIP), Intercomprehension for Language for Specific Purposes, care s-a deschis luni, 11 martie 2024, cu cea de-a doua parte, in situ, reunește vreme de o săptămână la Universitatea de Vest din Timișoara cincisprezece studenți din cinci universități ale alianței UNITA: Université Savoie-Mont Blanc, Université de Pau et des Pays de l’Adour, Universidad de Zaragoza, Instituto Politécnico da Guarda, Universidade da Beira Interior.
Dedicat intercomprehensiunii limbilor romanice, dacă prima ediție viza limbajul din sfera patrimoniului cultural, în acord cu statutul Timișoarei de Capitală Europeană a Culturii, de data aceasta activitățile programului au în vedere cu preponderență energia regenerabilă. Activitățile ce acoperă larga paletă a intercomprehensiunii se vor desfășura astfel nu doar în sălile de curs ale universității, ci și în spații muzeistice. Parteneriatele cu Muzeul Satului Bănățean și cu Muzeul Național al Banatului îi aduc pe participanți în ipostaza de a exersa intercomprehensiunea în cadre neformale și de a descoperi totodată aspecte însemnate ale istoriei locale.
Alături de participanții străini, la activități iau parte și studenți ai Universității de Vest din Timișoara. Unii dintre aceștia sunt deja inițiați în metodă la atelierele și cafenelele lingvistice din universitate sau la programele de scurtă durată desfășurate în alianța UNITA. Cei mai mulți sunt însă masteranzi la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, la programul Studii romanice: culturale și lingvistice (latină, franceză, italiană, spaniolă), și parcurg un curs de intercomprehensiune de patru semestre în sistem Collaborative Online International Learning (COIL). Dat fiind acest cadru, vor avea ocazia să se întâlnească fizic cu unii dintre profesorii pe care i-au cunoscut doar virtual. Sunt profesori formatori în program Ana-Maria Radu-Pop, Mirela Boncea, Roxana Crețu de la UVT, Géraldine Lesparre (UPPA) și Florbela Lagues Antunes Rodrigues (IPG). De asemenea, ia parte la stagiul de formare Fátima Gonçalves.
Vreme de o săptămână, așadar, studenți și profesori vorbitori ai limbilor romanice exersează iarăși intercomprehensiunea la Universitatea de Vest din Timișoara. Programul le prilejuiește totodată cadrelor didactice stabilirea de noi strategii de colaborare ale Universității de Vest din Timișoara, în general, dar și în vederea realizării obiectivelor generale și specifice în cadrul UNITA – Universitas Montium, dat fiind faptul că la programul organizat de către Valy Ceia, în colaborare cu Oana-Roxana Ivan-Horobeț și Departamentul de relații internaționale, participă și Florbela Rodrigues, co-lider al misiunii UNITA privind plurilingvismul și promovarea limbilor naționale prin metoda intercomprehensiunii.