Proiectul educațional-documentar „Vizită tematică la muzee din Viena și pelerinaj la bisericile comunității românești” s-a desfășurat în data de 26 mai 2023, beneficiarii acestuia fiind studenți teologi din anii I și II, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara. Proiectul a fost coordonat de către Pr. lect. dr. habil. Alin Scridon și Pr. lect. dr. Daniel Enea. După rostirea rugăciunii de călătorie în Capela Facultății de pe strada Oituz, la ora 5.30, s-a plecat cu două microbuze spre Viena. În prima parte a excursiei au fost vizitate trei muzee și Catedrala Sf. Ștefan (Stephansdom).
În Muzeul de Istorie Militară (Heeresgeschichtliche Museum) studenții au putut vedea documente legate de istoria Timișoarei, a românilor bănățeni și artefacte importante din perioada lui Eugeniu de Savoya. Al doilea muzeu vizitat a fost Trezoreria Imperială (Kaiserliche Schatzkammer) din Palatul Hofburg. Aici se află între alte exponate interesante Coroana Sfântului Imperiului Roman de Națiune Germană, Însemnele Imperiului Austriac, dar și comoara Burgundiei și comoara Ordinului Lâna de Aur. În fine, în Muzeul de Istorie a Artei (Kunsthistorisches Museum) studenții au putut să vadă Comoara de la Sânnicolau Mare, precum și alte vestigii relevante pentru studiile teologice (papirusuri egiptene, sculpturi și basoreliefuri din perioada greco-romană, etc.) În fiecare dintre aceste locuri, Pr. lect. dr. habil. Alin Scridon și Pr. lect. dr. Daniel Enea au susținut scurte prelegeri prin care au contextualizat în domeniul teologic relevanța artefactelor vizionate.
La Catedrala Sf. Ștefan (Stephansdom), studenții au putut să vadă icoana Maicii Domnului, de proveniență din Transilvania și adusă aici în timpul împăratului Leopold al II-lea. Această icoană i-ar fi servit ca sursă de inspirație lui Mihail Eminescu, pentru poezia „Înger și demon”.
În partea a doua a acestui program, studenții au vizitat două locașuri de cult ale comunității românești din Viena. Astfel, au vizitat prima Capelă istorică a românilor de aici, cu hramul „Învierea Domnului și Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”. Capela a fost înființată în secolul XIX și are o valoare cultică și istorică în același timp. Vreme de peste un secol, aici și-a desfășurat activitatea Asociația Junii Români, din care făceau parte tinerii români veniți la studii în Viena. Apoi, studenții au vizitat cea mai nouă biserică românească din Viena, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, recent construită în sectorul 2 al capitalei austriece. Aici slujește Pr. Alin Buliga, student în anul 1 la Facultatea noastră, ghidul care a contribuit la buna desfășurare a vizitei. După încheierea vizitei, studenții au rostit aici rugăciunea de călătorie și au pornit la drum spre casă.
Considerăm că proiectul și-a atins ținta, fiind de un real folos în formarea academică, aprofundarea cunoștințelor de la cursuri, precum și la formarea pastoral-misionară și duhovnicească a studenților.