Pentru studenții Facultății de Litere, Istorie și Teologie care participă la manifestările științifice naționale ce le sunt dedicate, începutul de an universitar 2021-2022 se înscrie într-o tradiție ce numără decenii: multe premii și o recunoaște care s-a construit în timp, grație reprezentărilor de înalt nivel, aureolate cu premii valoroase.
La scurt timp după ce s-a încheiat cea de-a XLVII-a ediție a Colocviului Național Studențesc „Mihai Eminescu” (23-24 noiembrie), unde toți cei patru reprezentanți ai Facultății de Litere, Istorie și Teologie ai Universității din Timișoara au fost premiați, obținând premiul I, premiul al II-lea, al III-lea și o mențiune, avem un nou prilej de bilanț fructuos și, ca atare, de bucurie.
La cea mai recentă dintre manifestările științifice naționale dedicate studenților umaniști, Simpozionul Beyond Language, organizat de către Universitatea din Craiova, toți cei trei participanți ai Universității de Vest din Timișoara au fost laureați. Astfel, Oana-Denisa Dragomir (masterandă în anul I la Teoria și practica traducerii) a obținut premiul I pentru lucrarea A Clockwork Slang, iar Antonia-Laura Pup (anul al II-lea, Istorie) a fost răsplătită cu premiul al II-lea pentru lucrarea Order and Discipline: Insights from the Educational Reform promoted by the Habsburg Empire in the 18th Century, ambele la secțiunea multidisciplinară în limba engleză. La secțiunea de studii lingvistice și literare în limba franceză, Alexandru Lazea a obținut mențiune pentru lucrarea Lʼisolement comme forme de la solitude. Étude de cas: „Le Solitaire” dʼ Eugène Ionesco.
Desfășurată în 3 decembrie la Universitatea din Craiova, cea de-a V-a ediție a Simpozionului Beyond Language a reunit aproximativ șaizeci de participanți, studenți și masteranzi de la facultățile umaniste ale Consorțiului Universitaria: Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timișoara, dar și de la universități din afara acestuia: Universitatea din Oradea, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca/Centrul Universitar Nord Baia-Mare.
După o altă toamnă cu premii multe și valoroase la toate manifestările științifice naționale ce le sunt dedicate studenților filologi din România, desfășurate la Sibiu, București, Iași, Craiova, o concluzie se impune, așadar. Generațiile se schimbă, însă studenții care preiau ștafeta păstrează tradiția, îmbogățind palmaresul Facultății de Litere, Istorie și Teologie.