Sub semnul datoriei de a nu uita, precum și cu majora responsabilitate a investigațiilor științifice obiective, dispunând de instrumentarul adecvat, s-a desfășurat manifestarea științifică la care participanții – profesori ai Facultății de Litere, Istorie și Teologie, precum și profesori și istorici din țară – au analizat fenomenul cu consecințe majore de acum treisfert de veac, falsificarea alegerilor de către Partidul Comunist Român. La inițiativa și sub coordonarea conf. univ. dr. Vasile Rămneanțu și cu susținerea organizatorică a responsabilei Colectivului de Istorie de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, lector univ. dr. Simona Regep, vineri, 12 noiembrie a.c. a avut loc la Universitatea de Vest din Timișoara Sesiunea Națională de Comunicări Științifice intitulată 75 de ani de la falsificarea alegerilor parlamentare din România de către Partidul Comunist Român.
Uitarea, ca fenomen natural de degradare a memoriei, și „condamnarea la uitare”, ca formă instituționalizată a acesteia, au jalonat în adâncime simpozionul. Actualizarea gândirii istorico-filozofice a unui mare spirit, Tacitus, a marcat cadrul în care s-au derulat, de altminteri, lucrările: „Memoriam quoque ipsam cum voce perdidissemus, si tam in nostra potestate esset oblivisci quam tacere” („Ne-am fi pierdut chiar memoria odată cu vocea, dacă ar fi fost în puterea noastră tot pe atât să uităm pe cât să tăcem.”). Or, sesiunea de comunicări s-a constituit nu doar într-o pavăză împotriva uitării, ci, îndeosebi, într-o profundă analiză a tututor aspectelor care au determinat evenimentele și a consecințelor pe care le-au avut acestea. Relația dinamică dintre memorie și uitare, precum și repercusiunile pe care fiecare dintre acestea le aduce – în planul libertății individului și a societății – reprezintă cea mai vie formă de asumare și înțelegere a modalității în care trebuie să înțelegem lumea și să ne rolul: „Fără opinii – ne încredinţează Ortega y Gasset în Revolta maselor –, convieţuirea umană ar fi un haos, ba chiar mai mult: un neant istoric”.
În pofida faptului că un eveniment științific de tradiție, Simpozionul „ArheoVest: Interdisciplinaritate în Arheologie și Istorie” nu se va desfășura la sfârșitul lunii acesteia (rămânând ca volumul manifestării, al IX-lea să compenseze această situație), 2021 este un an dinamic și rodnic pentru secția de Istorie a Facultății de Litere, Istorie și Teologie a Universității noastre, aflată la cel de-al treilea eveniment, fiecare cu o problematică distinctă.