Ȋn perioada 25-29 octombrie 2021, Biroul Erasmus din cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale al UVT a organizat cea de-a IX-a ediţie a evenimentului anual, deja tradiţional, Erasmus International Week @ West University of Timişoara. După ce a fost declarat model de bune practici la nivel naţional în 2019, iar în 2020 a fost organizat online şi s-a bucurat de un succes extraordinar, în 2021, cu mult entuziasm şi curaj, am revenit la (noul) normal.
Cei 22 de participanţi, cadre didactice şi personal administrativ provin de la universităţile partenere Erasmus, atât din Comunitatea Europeană, cât şi din afara acesteia (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Franţa, Georgia, Grecia, Marea Britanie, Rusia, Olanda, Tunisia). Programul a inclus activităţi de training susţinute de experţi din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, precum şi din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Temele abordate: mobilităţile internaţionale în noul program Erasmus, iniţiativa European Universities, redefinirea relaţiilor internaţionale în învăţământul superior după pandemie, au fost întâmpinate cu mare interes de către participanţii internaţionali. De asemenea, participanţii au fost angrenaţi zilnic în activităţi ce presupun schimbul de bune practici în domeniul internaţionalizării învăţământului superior (activităţi de tip mutual learning workshop, mobility cafe, job shadowing), dar şi activităţi de predare în patru din facultăţile UVT.
Universitatea de Vest din Timișoara continuă să îşi demonstreze rezilienţa în această perioadă de tranziţie către noua normalitate, redefinind acţiuni deja cunoscute, precum Erasmus International Week @West University of Timişoara, și adaptându-le noilor condiţii şi nevoi din învăţământul superior. Astfel de acţiuni aduc valoare adăugată experienţei profesionale a participanţilor din străinătate, dar şi a colegilor din UVT ce intră în contact cu ei (personal administrativ sau didactic), reprezentând o altă formă de internaţionalizare acasă într-o perioadă în care accesul la experienţe internaţionale fizice e încă extrem de limitat.