Site logo
    Adaugă anunț
    Sign in
    Adaugă anunț

    Workshopul regional de consultare privind bunele practici de integrare socială și profesională a migranților realizat în cadrul proiecului SALAM

    • Data
      aprilie 8, 2025
    • Arhivă anunțuri
    • Detalii anunț
    • prev
    • next
    • Salvează
    • prev
    • next
    Descrierea anunțului

    În data de 21.03.2025 a avut loc Workshop-ul dedicat exemplelor de bune practici cu privire la integrarea persoanelor migrante, organizat de Departamentul de Științe ale Educației și Departamentul de Sociologie, Facultatea de Sociologie și Psihologie, Universitatea de Vest din Timișoara, în colaborare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR-Vest), Instituția Prefectului - Județul Timiș și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș (AJOFM Timiș).

    Evenimentul a fost organizat în contextul proiectului european interregional SALAM - Accesibilitate sustenabilă pe piața muncii, proiect coordonat de Universitatea din Florența. Proiectul SALAM (derulat între 2024-2028) își propune să sprijine autoritățile publice în ajustarea măsurilor de politici publice pentru accelerarea incluziunii sustenabile a migranților pe piețele locale de muncă.

    Au participat 30 de decidenți, experți, cercetători și practicieni în munca cu persoanele migrante, din instituții publice din județul Timis, Instituția Prefectului - Județul Timiș, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Timiș, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiș și DGASPC Hunedoara, Inspectoratul Școlar Timiș (ISJ), Centrul Județean de Resurse și Asistența Educațională (CJRAE) Timiș, ADR Vest, Servicul pentru Imigrări Timiș, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Timiș.

    Au fost alături de noi și organizații non-guvernamentale cu o vastă experiență în problematica persoanelor migrante, precum Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDROM), Grupul de Inițiativă Socială LOGS, Uniunea Ucrainienilor, Fundația ICAR, Organizația Salvați Copiii.

    Workshop-ul a facilitat prezentarea exemplelor care și-au dovedit utilitatea ca bune practici în plan internațional, atât împărtășite de cei 10 parteneri ai proiectului, cât și listate pe platforma europeană de învățare mutuală de măsuri de politici publice care funcționează. Participanții au discutat pe marginea lor și le-au selectat pe cele considerate ca fiind cele mai mai fezabile a fi adaptate în regiunea de Vest:

    1- Cele 12 Centre de primire din Baden-Württemberg (Cele douăsprezece Centre de primire din Baden-Württemberg sprijină integrarea muncitorilor internaționali și a studenților, precum și recrutarea de talente de către întreprinderile mici și mijlocii. Acestea oferă gratuit informații despre ședere, cursuri de germană, căutarea unui loc de muncă și recunoașterea calificărilor. Totodată, ajută companiile să integreze angajați străini, promovând incluziunea. Finanțate de stat, centrele colaborează într-o rețea extinsă pentru a oferi sprijin complet migranților și

    angajatorilor.)

    2-Treball i Formació – Línia ACOL (SOC–TRFO - ACOL) (Programul Muncă și Formare – Línia ACOL” din Barcelona este destinat să faciliteze integrarea socială și profesională a persoanelor migrante prin oferirea de contracte de muncă pentru persoanele migrante, facilitând astfel accesul acestora la piața muncii; asigurarea de programe de formare care să îmbunătățească competențele și calificările profesionale ale participanților; sprijinirea procesului de integrare socială prin intermediul muncii și formării, contribuind la coeziunea socială.)

    3- BEF Alpha (Anul educațional pentru refugiați adulți - BEF Alpha), oferit de Internationaler Bund (IB), este un program non-profit destinat refugiaților cu competențe reduse în citire și scriere. Se axează pe alfabetizare și învățarea limbii germane (până la nivel B1-B2), orientare profesională și integrare socială. Programul durează 40 de săptămâni, incluzând 980 de ore de curs și un stagiu practic de 5 săptămâni. Pe lângă pregătirea lingvistică, participanții dobândesc competențe pentru viața de zi cu zi, cunoștințe despre piața muncii și valori culturale esențiale, precum egalitatea de gen și toleranța).

    Deopotrivă, la workshop s-au împărtășit bune practici în integrarea migranților la nivel regional, practici care vor fi selectate pentru a fi trimise întru includere pe Interreg Europe- Policy Learning Platform. Dacă aveți o astfel de practică ce considerați a fi una de success, vă rugăm să completați următorul formular până în data de 10 aprilie. Condiția este să fie o practică derulată într-unul dintre județele Timiș, Arad, Caraș-Severin sau Hunedoara.

    Timp de patru ani, pe perioada derulării proiectului SALAM, astfel de workshop-uri se vor organiza semestrial, în vederea asigurării unei mai eficiente și sustenabile integrări a persoanelor migrante. Următorul workshop va fi în luna septembrie, 2025. Detalii suplimentare pot fi obținute de la Prof.univ.dr. Simona Sava (lidia.sava@e-uvt.ro) sau Conf.univ.dr. Anca Luștrea (anca.luștrea@e-uvt.ro), coordonatoarele proiectului din partea Universității de Vest din Timișoara.

    Facultate / Departamente
    • Facultatea de Sociologie și Psihologie
    Galerie imagini
    Gallery
    Persoană responsabilă
    • Conf. univ. dr. Coralia Sulea
    • coralia.sulea@e-uvt.ro

    Coș