În ședința Guvernului României, desfășurată miercuri, 18 decembrie 2024, a fost luată hotărârea de trecere din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației (pentru Universitatea de Vest Timişoara – Facultatea de Educație Fizică și Sport) a imobilului (campus școlar) situat în Timișoara, str. Dunărea nr. 9, jud. Timiș, în care a funcționat Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”. Construcțiile și terenul aferent acestora, aparținând fostului liceu, nu au mai fost utilizate pentru desfășurarea procesului de învățământ din anul școlar 2019-2020, când nivelul liceal a intrat în lichidare, din lipsă de elevi.
UVT va dezvolta în acest amplasament un spațiu cu utilități universitare adecvate activităților specifice Facultății de Educație Fizică și Sport, fiind proiectată și structurarea acestei noi locații ca un ansamblu complet de tip Campus Sportiv, Educațional și de Cercetare.
Motivația fundamentală care a stat la baza solicitării de trecere a administrării acestui spațiu către UVT a constat în creșterea exponențială, în ultimii ani, a cifrei de școlarizare și a numărului de studenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport din UVT. În plus, se distinge și un alt fapt ce merită subliniat, acela că la Universitatea de Vest din Timișoara toți studenții participă la disciplina Educație Fizică și Sport, pe parcursul a patru semestre, situație rară în peisajul academic național, care individualizează tipul de pregătire sportivă asigurat în cadrul programelor de studii din UVT, unde se aplică în mod concret concepțiile europeană și națională privind organizarea și promovarea sportului, ca drept al omului.
Viitorul Campus Sportiv Educațional și de Cercetare al UVT va aduce un plus semnificativ față de nivelul actual al bazei materiale de cercetare din Universitatea de Vest din Timișoara, ceea ce ar facilita dezvoltarea de parteneriate științifice și educaționale importante, atât prin colaborări cu celelalte universități timișorene, dar și în cadrul consorțiului internațional UNITA, din care UVT face parte. Tot în acest areal de interes, în cadrul Universității de Vest din Timișoara este activ clubul Sportiv Universitar Universitatea de Vest din Timișoara (CSU – UVT), club care își desfășoară activitatea tot pe baza materială a universității, contribuind la creșterea complexității fluxului de planificare a orelor didactice, suprapuse, de cele mai multe ori, cu antrenamentele sau competițiile din cadrul clubului sportiv.
Clubul Sportiv Universitar Universitatea de Vest din Timișoara (CSU – UVT) a fost înființat în anul 2015 și și-a început efectiv activitatea în luna iunie 2015. Clubul are active, în acest moment, 10 secții sportive (handbal, volei, șah, arte marțiale, motoparapantă, badminton, ciclism, lupte, fotbal si baschet), obținând deja rezultate notabile pentru un club care a pornit de la zero, atât din punctul de vedere al infrastructurii și bazei materiale, cât și al efectivelor de sportivi.
CSU – UVT promovează cu prioritate disciplinele, ramurile și probele sportive cuprinse în programul Jocurilor Olimpice, preponderent la categoriile de vârstă tineret și seniori, valorificând potențialul sportiv al elevilor și studenților, în planul consolidării prestigiului Banatului la nivel național și internațional. În prezent, în cadrul clubului activează peste 200 sportivi legitimați la diferite federații sportive române de specialitate. Clubul își propune ca în viitorul apropiat să activeze și alte secții ale clubului, conștientizând că sportul este un factor determinant în evoluția unei universități, stând la baza consolidării apartenenței instituționale și a dezvoltării comunității sale de alumni. În plus, Universitatea de Vest din Timișoara consideră că sportul de masă reprezintă o componentă esențială a dezvoltării societății, implicarea noastră în această zonă fiind extrem de importantă, prin UVT Liberty Marathon, spre exemplu, eveniment aflat deja la a IV-a ediție și care atrage mii de participanți anual.