Cea de-a doua întâlnire a clubului de lectură Fiction Addiction, sub egida Departamentului de psihologie al Facultății de Sociologie și Psihologie, va avea loc astăzi, 17 mai, de la ora 16:20, la Cărturești (str. Florimund Mercy). Înființat și coordonat de lect. dr. Ramona Bran (filolog) și asist. de cercetare drd. Florina Huzoiacă (psiholog), Fiction Addiction (Where Psychology Meets Prose) își propune să ofere un spațiu în care studenții pasionați deopotrivă de psihologie și literatură pot explora teme captivante legate de mintea și comportamentul uman, analizând personaje și situații ficționale. În fiecare lună alegem împreună câte o operă literară, o (re)citim în limba engleză și disecăm cele mai importante concepte psihologice identificate. Prima întâlnire s-a desfășurat în cadrul primitor al librăriei independente La două bufnițe și s-a axat pe analiza celebrului roman The Catcher in the Rye scris de J.D. Salinger.
Discuțiile de vineri, 17 mai, vor porni de la romanul lui Albert Camus Străinul (1942) care face parte din „ciclul absurdului” ce mai cuprinde eseul Mitul lui Sisif și piesa de teatru Caligula. Tema și perspectivele din Străinul (The Stranger) sunt frecvent citate drept exemple de seamă ale filozofiei absurdului. Camus spunea despre punctul de plecare al romanului: „În societatea noastră orice om care nu plânge la înmormântarea mamei sale riscă să fie condamnat la moarte. Am vrut doar să spun că eroul cărții mele este condamnat pentru că el nu joacă acest joc. În acest sens, el apare ca un străin societății în care trăiește, zăbovește, rămâne pe dinafară, în suburbiile vieții private, solitare, plină de voluptate”. Vom aborda, deci, tematica morții, dar și detașarea emoțională, stilurile de atașament, izolarea socială și, bineînțeles, sensul existenței umane.
Studenții la psihologie sunt invitați să se ni alăture în această călătorie fascinantă de sondare a psihicului uman prin intermediul literaturii. La Fiction Addiction vor avea parte de discuții antrenante în limba engleză care le vor deschide noi orizonturi.